PRIČA O NASLOVNICI: Zaborav koji ćemo biti, Héctor Abad Faciolince 3 lipnja, 2024 – Objavljeno u: Blog – Tags: , , , , , , ,

Héctor Abad Faciolince, Zaborav koji ćemo biti

(prev. Željka Lovrenčić)

Postoje fotografije koje tako pregnantno sažimaju smisao i značenje pojedinog trenutka da se usijeku u kolektivnu svijest kao simboli nekog događaja ili čak cijele epohe. Prizor očajnih i uznevjerenih članova obitelji kraj krvavog i izrešetanog tijela Héctora Abeda Gomeza fotografija je koja sažima sav besmisao i nesreću društva sputanog i vođenog nasiljem.

Sudbina profesora medicinskog fakulteta, političara i aktivista, čiji je život naprasno prekinut, bila je sinegdoha težnje Kolumbijki i Kolumbijaca za boljim životom i društvom. Ipak, jedna figura na fotografiji odudara – u donjem desnom kutu, zamišljenog pogleda, besperspektivno uperenog prazninu, sjedi njegov sin, Héctor Abad Faciolince.

Njegovi su memoari toplo, intimno i iznimnom ljubavlju prema ocu prožeto djelo, ali i djelo koje je neumoljivo određeno upravo događajem s ove fotografije. Lice i naličje, sjena koja se kroz cijelu knjigu tiho pruža.

Svesti njihov odnos, pa onda i ovu knjigu, na samo jedan od tih aspekata bilo bi u potpunosti pogrešno, ali istovremeno, oni su suštinski neodvojivi jedan od drugoga.

A upravo se time vodio i dizajner 𝐌𝐚𝐫𝐤𝐨 𝐉𝐨𝐯𝐚𝐧𝐨𝐯𝐚𝐜 pri oblikovanju naslovnice ove knjige. Kako kaže, fotografija na naslovnici ilustrira odrastanje i idiličan, topao odnos oca i sina koji zajedno dočekuju zalazak sunca i večer; zajedno gledaju u nebo kao u bolje sutra.

Ideja je bila spojiti te dvije emocije – živi odnos i lijepo odrastanje na kraju kojeg se suptilno naviješta trenutak koji je to grubo presjekao.

Na nebu se, naime, mekano, ali zbog toga ništa manje neizbježno ocrtava, kao da je zapisana u zvijezdama, ilustracija fotografije nastale neposredno nakon smrti autorova oca – makabrično predskazanje u suton idile, zaustavljeno vrijeme koje će se preliti preko granica toga trenutka, sve do stranica ove nevjerojatne knjige.

Više o njoj saznajte na https://petrineknjige.hr/product/zaborav-koji-cemo-biti/

« RAZGOVOR S KNJIGOM: Zaborav koji ćemo biti
Petrine knjige pozivaju Vas na Interliber! »