Patricia Highsmith

Prikazuje se jedan rezultat

Rođena 1921. u Forth Worthu u Teksasu, Patricia Highsmith većinu je svog odraslog života provela u Švicarskoj i Francuskoj. Obrazovala se na Koledžu Bernard, na kojem je studirala engleski, latinski i grčki. Njezin prvijenac, Stranci u vlaku, čije je prvo izdanje objavljeno 1950., pokazao se velikim komercijalnim uspjehom te je po njemu Alfred Hitchcock snimio film. Usprkos ranom priznanju, Highsmith je cijeli svoj spisateljski vijek bila podcijenjena u Sjedinjenim Državama.

Pod pseudonimom Claire Morgan zatim je objavila Cijenu soli (The Price of Salt) 1953., koju je isprva odbio njezin američki izdavač zbog iskrenog propitivanja teme homoseksualnosti. Njezin najpopularniji književni lik bio je Tom Ripley, psihopat i kicoš, koji se prvi put pojavio u romanu Talentirani gospodin Ripley (The Talented Mr. Ripley) 1955. Za njim su uslijedila još četiri romana o Ripleyju. Posthumno je snimljen i hvaljeni istoimeni film, koji je pridonio revalorizaciji i priznanju njezina djela u Sjedinjenim Državama.

Napisala je više od dvadeset knjiga i dobila mnoge nagrade, uključujući nagradu O. Henry Memorial, nagradu Edgara Allana Poea, Le Grand Prix de Littérature Policière i nagradu Saveza pisaca kriminalističkih romana Velike Britanije. Umrla je u Švicarskoj 4. veljače 1995., a njezina se književna djela čuvaju u Baselu.

© Wikipedia

  • Stranci u vlaku

    Original price was: 18,00 € (135,62 kn).Current price is: 16,20 € (122,06 kn).