Ratko Cvetnić

Prikazuje se jedan rezultat

Ratko Cvetnić (Zagreb, 26. lipnja 1957.) hrvatski književnik. Cvetnić je studirao povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stručni je tajnik u Zagrebačkom sportskom savezu. Na književnoj se sceni pojavio 1997. godine romanom Kratki izlet, autobiografskim zapisima o Domovinskom ratu. Pisac opisuje razdoblje od kolovoza 1992. do rujna 1993. godine, u vidu anegdota s bojišta, stvari viđenih i načutih, razmišljanja o ratnoj Hrvatskoj, te tako gradi pitak, humorističan, ironijski opis ratne svakodnevice. Roman je postao uspješnica, preveden je na više stranih jezika, na poljski ga je prevela Łucja Danielewska u knjizi Krotka wycieczka: zapisy wojenne z lat 1992 – 1993, izdanoj 2000. godine, preveden je na slovenski i njemački iste 2000. godine, 2009. je doživio drugo hrvatsko izdanje.
Dvanaest godina kasnije, 2009. uz drugo izdanje Kratkog izleta izlazi mu novi roman Polusan, u kojem opisuje Zagreb krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća opisujući duh jednog vremena u kojem već ishlapjeli socijalizam troši svoje zadnje resurse. Glavni junak romana se „povlači po životu“ pokušavajući, relativno neuspješno odnosno relativno uspješno, skrenuti okolnosti sebi u korist. Za taj je roman dobio nagradu Ksaver Šandor Gjalski.
Povijest Instituta izlazi mu 2013., u kome obrađuje hrvatska povijest od dolaska komunizma na vlast 1945. godine do danas. O romanu kritika piše “Riječ (je) o jednom od boljih romana hrvatske književnosti posljednjih godina”. Četvrti roman, Blato u dvorištu, objavio je 2018. godine.

© Goran Stanzl/Pixsell